SM-distans nummer tre

2012-01-28 @ 16:27:38

Bilden hämtad från Anna Haags hemsida: www.annaoemil.se

Tio kilometer fritt. Min favoritdistans och min stora förhoppning på detta SM. En tuff bana, som jag gillar, med härliga, långa stigningar i varierande lutning. Fina och långa krön där det gäller att orka hålla i och hålla ihop åkningen ända upp på toppen. 11.37.30 stack jag iväg och jag tyckte att jag gjorde en bra öppning.

Men...
Efter 4km var Sara Lindborg ikapp mig 30sekunder!! Jaha? Var öppningen för långsam? Hade jag inte alls den fart som krävdes idag och skulle det som på förhand såg ut att vara min starka sida på detta SM bli sämst hittills?
Det visade sig dock att Sara åkt riktigt riktigt fort de första fem kilometrarna och hade häng på medaljer.
Jag bet mig fast i ryggen på Sara och tänkte verkligen inte ge mig! Under det andra varvet blev jag piggare, åkningen blev rappare och jag kom in i "andra andningen". Jag kunde till och med utmana Sara i de tunga stigningarna och vi turades om att hålla tempot högt in mot mål.
Resultatet blev det sämsta hittills under SM-veckan, men ändå riktigt bra. Jag blev åtta och jag är nöjd! Farten finns där, och jag har lärt mig att jag måste våga öppna mer offensivt. Jag kan ju åka fort när jag törs utmana mig själv och åkningen sitter.

Dagens glädjeämne var lag-guldet! Anna, Sofia och jag vann lag-tävlingen med dryga 13sek före Åsarna och det kändes riktigt roligt.

Givetvis kan jag inte vara annat än nöjd med min SM-vecka hittills. De allra bästa tjejerna i Sverige är med och alla lopp hittills har jag varit bland de åtta främsta och fått tre medaljer, alla i lag visserligen, men ändå. Medaljer är alltid medaljer!

Imorgon avslutas SM-rond nr 1 med sprint i klassiskt. Två SM-distanser återstår. Stafett och tremilen i klassiskt. Dessa lopp går sent i mars och blir säsongens sista tävlingar för min del. Tre dagar senare sitter jag på ett flygplan med en god vän påväg mot San Fransisco och en roadtrip. Det känns galet att det snart bara är två månader kvar dit. Säsongen går för fort!

Nu väntar en lugn kväll, en kort jogg och middag. Allt för att samla energi inför morgondagens sista urladdning. Det blir roligt, tufft och utmanande och jag måste vara på tå imorgon. Redan från start.
3 lopp avklarade, ett lopp kvar. Kör bara kör!

Mellandag på SM

2012-01-27 @ 17:01:12
Ingen vilodag, men en mellandag. En dag utan tävling, fullt fokus på skidåkning och att ladda batterier för att sedan tömma dem. En dag där man kan göra lite vad man vill, bara vara och hinna landa lite.
Efter två nätter med dålig sömn pågrund av sena tävlingar där tävlingsspattigheten sitter i till sent på kvällen är jag väldigt trött idag. Ett lugnt och fint skidpass på morgonen efter frukost med Eva & Emma för att skölja ur benen har varit den enda aktiviteten förutom lunch och plugg.  

Ikväll har vi kamratmåltid och prisutdelning på Frösön. Kul att Eva och jag ska få våra silvermedaljer och även att vi, tillsammans med Sofia, får vårat lagsilver från dubbeljakten. En förhoppningsvis trevlig kväll med god mat.

Imorgon är det dags igen. 10km fritt står på programmet och damklassen startar kl 11. Strax efter halv tolv ger jag mig ut på min tredje SM-start denna vecka. 2 avklarade, 2 kvar. Distansloppet i fristil imorgon och sprint klassiskt på söndag. En sprint som går på samma bana som sprintstafetten avgjordes på igår. En tuff bana med en riktig stigning och en lång platt avslutning med stakning. Det gäller att disponera krafterna bra och vara på tå hela vägen. Fullt fokus och ladda ur alla krafter. Jag som inte är en renodlad sprinter måste fokusera redan från start och få till en bra prolog för att överhuvudtaget gå vidare till finalomgången. Men först ligger fokus på skateloppet imorgon. Det blir tufft, det blir hårt och det gäller att kämpa alla tio kilometer. 

Plugget går sådär. Det är inte jättemotiverande att läsa och skriva under en SM-vecka. Det finns så mycket annat att tänka på och göra. Men jag gör så gott jag kan just nu och så mycket min hjärna mäktar med. Resten får jag komplettera med när jag kommer hem till Falun igen på söndag.

Bjuder på några fina bilder från sprintstafetten igår.

 
Jag efter målgång i finalen på sprintstafetten.


Pallen i damklassen. 1. Åsarna 2. IFK Moras SK 3. Umeå IK

SM-silver

2012-01-26 @ 23:11:01

Min första SM-medalj som senior i längdåkning kom i dagens sprintstafett. Laget Söderlund/Svensson skidade in en silvermedalj med guldsmak ikväll. Inte bokstavligt talat med guldsmak för åsarna med Ida&Hanna var överlägsna i finalen. Men ett silver med guldsmak rent känslomässigt. Jag är så glad, så nöjd! Wow!

Och mycket vill ha mer som ni vet. Nu har jag fått mersmak och vittring på fler medaljer. En morot som gör att jag vill slita, svettas och plågas ännu mer i skidspåret.

Tack för en grym kväll & tack IFK Moras vallare, ledare och hejarklack. Idag hade vi fantastisk support och ett härligt surf under fötterna!!

Positiva vibbar

2012-01-24 @ 15:55:46

Det blir femton kilometer dubbeljakt på SM i Östersund imorgon för mig. Intervallerna på förmiddagen gav ett positivt besked och jag är redo. Hur formen är efter de lugna dagarna med täppt näsa vet jag inte, men det återstår att se.

Nästa hållplats: SM-vecka i Östersund!

Gästspelar

2012-01-20 @ 09:15:38

Under kommande sommar&höst har jag fått ett fint erbjudande. Jag kommer att ingå och vara en del av "Sveriges yngsta topplag inom multisport" och tävla med dem några gånger. Jag har tidigare tävlat i multisport ett fåtal gånger, och tyckt att det varit otroligt roligt och givande i min utveckling som elitidrottare. Senast i somras deltog jag och min kompis Annika Utmaningen i Karlstad. Egentligen skulle vi ha tävlat i SM-klassen, men pågrund av min handledsfraktur fick vi vika ner oss och tävla i motionsklassen. Som ni vet gillar jag utmaningar och multisport är verkligen en utmaning! Långa tävlingstider, tufft, hårt, slitsamt, kämpigt och ja, allt sånt som jag gillar!

Hur många tävlingar jag kommer att köra är ännu inte bestämt. Det är skidåkningen som är mitt fokus, och det är det jag satsar på i första hand. Men jag tror att denna typ av tävlingsform är ypperlig för mig och jag ser fram emot det! De delar i multisporten som jag idag kanske har som svaga länkar, mtb och paddling, är dessutom nyttiga träningsformer för min skidåkning och alltså något som jag kommer att ha nytta av att utöva&bli bättre i.

Det känns jätteroligt att jag har fått denna chans och möjlighet, och att ingå i Sveriges yngsta topplag inom multisport, som har höga mål & ambitioner känns motiverande!

Här kan ni läsa om teamet och vilka som ingår i det.
www.youngmultisporters.blogspot.com

Nu rullar jag och min snörvliga näsa snart mot Falun igen. En lugn helg med fokus på vila väntar. Nu tänker jag bli helt kvitt denna lätta förkylning innan jag börjar träna igen, det tjänar jag på. Fortfarande inte något halsont utan bara täppt och lite tung i huvudet. Snälla förkylning, stanna vid det!


Det blir inte alltid som man tänkt sig.

2012-01-19 @ 09:43:54
Nu skulle jag ha suttit i bussen påväg mot Norge med tjejerna i den svenska truppen. Skandinavisk cup med min absoluta favoritdistans 10km F imorgon och en intressant, för min egen del, klassisk sprint på lördag. Nu blir det inte av. Igårkväll när jag gick och la mig kände jag att något kunde vara på gång, och imorse var det bara att inse att jag inte inbillat mig. Täppt i näsan och inte helt kry. Har inte några andra symptom än så och hoppas därför att en smart hjärna, som säger nej till tävling i helgen, ska göra att jag snabbt är tillbaka i träning igen inför SM. 

Antagligen skulle jag inte kunna göra mig själv rättvis på tävlingarna i helgen ändå, hur lindrig förkyldningen än är. Jag är inte helt hundra och en täppt näsa är ett tecken på att kroppen vill vila och inte pressas till maxgränsen. Därför väljer jag att stanna i Sverige och kurera mig. Vila, äta, dricka och sova mycket. 
 
Givetvis jättetråkigt, men sådan är idrotten ibland. Det gäller att vara klok och tänka efter före. Det är ett mästerskap som väntar om en knapp vecka och då vill jag stå på startlinjen, vara redo att prestera och göra mitt allra bästa. Inte ligga hemma i sjuksängen och sura.

Som ett litet ljus i mörkret just nu skrev jag igår på ett intressant och spännande sponsoravtal med Jale Åkeri. Ett stort framsteg och en trygghet i min satsning mot VM 2015 där Jale kommer att stötta mig, och jag samtidigt kommer att bidra med hälsoarbete till dem. Ett ömsesidigt arbete där förhoppningsvis både Jale och jag ska få lika mycket utbyte av varandra. Som jag skrivit tidigare tycker jag om att ha andra saker att pyssla med utanför min skidsatsning och detta är en sådan sak som inspirerar och sporrar mig. Att jag dessutom kan ha nytta av min utbildning inom området hälsa och idrott känns givetvis extra spännande! Det känns enormt roligt att detta Mora-företag tror på mig och vill hjälpa mig på min väg som elitskidåkare.

Här kan ni läsa om Jale.

Så, vad gör man då på en bonusdag? En dag som inte alls skulle ha haft en ledig stund. En dag som skulle bestå av resa, skidtester och fokus mot morgondagens tävling.
Jo, man släpper tanken på att man ens skulle ha varit med där i Norge. Man gör något helt annat. Läser en bok, ser på en bra film eller tar en lugn promenad i vinterparadiset med hunden. Man fokuserar på nuet och det aktuella läget, inte på vad man kunde ha gjort eller skulle ha gjort. Det blir jag inte friskare av. Nu får jag göra det bästa av situationen och se fram emot galet pigga och rappa ben och muskler på SM!

image description
En bild från måndagens idrottsgala.

Stjärnglans & vita trikåer

2012-01-17 @ 14:44:03

Idrottsgalan igårkväll. Wow! En dröm dom gick i uppfyllelse. Sedan jag varit liten har jag alltid önskat att få klä upp mig, ta på mig långklänningen och finskorna och gå på gala. En gala som kommer som en bonus för fina idrottsprestationer och som bara speciellt inbjudna får en inbjudan till. Igår fick jag äntligen känna mig så där speciell och jag fick njuta av bonusen med mitt fina idrottsliv.

Trots att galan igår var otrolig känner jag samtidigt att träningskläder och löparskor eller pjäxor passar mig bättre än galaklänning och högklackat. Jag känner mig inte helt bekväm i dessa finkläder och förmågan att gå i high-heels har definitivt utvecklingspotential. Samtidigt tror jag att det är bra att svettiga underställ och illaluktande träningsskor passar mig bättre. Annars hade jag antagligen inte fått uppleva det magiska igår. Inte fått njuta av min bonus.

I helgen, eller närmare bestämt på fredag och lördag drar jag på mig de vita, tighta trikåerna igen och åker skandinavisk cup. Nes i Norge ska vi till och jag får återigen chansen att åka för det svenska laget. Kul! Ännu roligare att fyra av fem damer i truppen är Falu-bor och mina bästa träningskamrater. Det är häftigt!

Påväg hem. Tåget är i tid hittills!

Dubbeljaktsintervaller

2012-01-10 @ 19:35:10

Lina och jag har kört ett kanonpass på Lugnet på eftermiddagen. Ett pass med dubbeljaktsintervaller. 2,5varv på konstsnöslingan klassiskt innan vi bytte skidor och åkte 5minuter skejt.

Lina var snabb som få i bytet och jag fick känna mig riktigt kass på det idag. Känslan i skidåkningen, framförallt diagnonalen och treans växel i skejt, satt däremot riktigt bra och gav härliga vibbar inför helgen. Att jag behöver träna skidbyte blev dock ett faktum om jag inte ska tappa viktiga sekunder på dubbeljakten på SM. Men med tanke på att det var ett antal år sedan jag gjorde detta sist finns det ju hopp om snabb förbättring.

Dagen har annars varit lugn. Lite plugg och lunch på Vildgåsen. Kvällen blir inte heller speciellt avancerad utan jag njuter av att bara kunna vara. Det är skönt att ibland tvinga sig själv att inte göra saker hela tiden. Att kunna släppa måsten och bara vara. Skönt och viktigt. Viktigt för att återhämta kroppen och knoppen och samla energi.

Imorgon ska jag träna lite lätt och sedan är nog ett besök på stan ett måste. Outfiten till måndagens äventyr måste ses över. Jag ska ju nämligen åka på Idrottsgalan. Hur kul blir inte det?

Ingen start.

2012-01-09 @ 15:59:17
Det blev ingen tävling i Avesta för mig igår. Efter två dagar med dåsig huvudvärk till och från bestämde jag mig för att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma. Kroppen har varit pigg, men sedan i fredags vid lunch har jag dragits med ett tungt huvud till och från. Skidpasset i lördags gick bra och jag hade hoppats på att huvudvärken hade släppt då, men under eftermiddagen kom det smygandes igen.

Under morgonjoggen igår var kroppen fortsatt pigg, men huvudet var inte helt hundra. Jag velade fram och tillbaka några gånger men bestämde mig tillslut för att vara lite klok och inte chansa. Egentligen är det inte speciellt svårt. Om man börjar tveka, fundera och grubbla är det något som är fel, annars skulle man inte ens tänka tanken. Det är något som säger emot och som inte är som det ska. Hade jag haft en vanlig träningsdag hade jag valt att vila, och därför är det ganska givet att man inte heller ska tävla. Men att inte ställa upp i en tävling, hur liten den än är, som man är anmäld till är svårt. Det tar emot.

Dagen ägnades ändå åt skidåkning till 100procent. Från 11 till 17 låg jag i sängen och tittade på allt från långlopp till tourens avgörande klättring och skidskyttet i Oberhof. Perfekt vilodag med andra ord.

Idag är jag tillbaka i träning igen och har åkt ett fint klassiskt distanspass med Maria Gräfnings och Jennie Öberg på Lugnet. Kanske var det bra att jag vilade igår trots allt?
Det var magiskt vackert på toppen av milspåret idag. Solen sken så där härligt gult, det var tolv grader kallt och snön glittrade både på marken och i träden. Ett sådant där pass som bara ger energi in och inte kostar något. Bara härligt och underbart!

Efter lunchen på Vildgåsen, som idag bjöd på prinskorv och stuvade morötter till min glädje, har jag försökt plugga lite. En näringslära-tentamen väntar om en dryg vecka. Det är svårt att komma in i studierna igen efter julledigheten och det går lite småtrögt. Att blogga kändes därför mer lockande. Om någon timme ska jag träffa Maria och Jennie igen i friidrottshallen för ett styrkepass. Ett explosivt sådant med hjälp av medicinboll blir det för mig. Imorgon åker jag dubbeljaktsintervaller med skidbyte om kroppen är med på noterna.

Jag tror att min huvudvärk beror på en stel nacke. Jag sitter därför med en värmekudde runt halsen nu och borde egentligen få massage i nacken tror jag. Vem jag ska lura på detta är ännu oklart.

image description

Grönklitt & Avesta

2012-01-06 @ 20:39:22

Imorgon gör jag en dagsresa hemåt. Träffa föräldrar, hunden Douglas, storebror med sambo och åka skidor i Grönklitt. Tydligen är Grönklitt just nu ett vinterparadis med massor av snö, vitklädda granar och perfekta spår. Jag längtar!

Morgondagens skidpass kommer att bestå av skidtest. Mina peltonen-lagg ska provas igenom. Att få koll och ordning på de skidor jag har och sådana jag eventuellt saknar känns viktigt. Ju högre upp man kommer som skidåkerska, desto viktigare blir materialet. Skidåkningen blir mer och mer en materialsport och vill man placera sig högt upp i listorna har man inte råd att tappa sekunder pågrund av materialet. Det är för jämt i toppen och dessa sekunder är jobbiga och svåra att åka igen.

Peltonen hjälper mig enormt mycket med material. Deras stöd, hjälp och vilja att hitta det perfekta för mig är så betydelsefullt. Det är svårt att hitta rätt och få skidor som passar. Det handlar inte om ett par skidor, utan det måste finnas en bredd. En bredd för att ha skidor som funkar i alla väder och fören. Ett svårt och tidskrävande arbete. Tack peltonen!

Imorgonkväll åker jag tillbaka till Falun. Middag i Färnäs med min fina familj och sedan hit igen. På söndag tävlar jag i Avesta. Kul att de har jobbat hårt för att kunna arrangera en tävling och härligt att jag får möjligheten att ställa mig på startlinjen igen. 6km fritt. Två varv på en trekilometersbana.

Nästa vecka kommer jag att sadla om till kock för några dagar då jag har middagsbjudningar både måndag och tisdag. Undra vad jag ska laga och bjuda på?

Morapinglan, nyår & ny lägenhet

2012-01-04 @ 14:29:01

Mycket har hänt sedan sist. Jag har åkt två tävlingar i den fria stilen på hemmaplan i Hemus. Morapinglan dag 1 & 2 som blev speciella tävlingar för oss seniordamer. Aldrig förut har vi åkt 5km på under nio minuter. Det talar för sig själv att banan inte var 2,5km och att föret var väldigt snabbt. Det gick undan i spåret och med Lina Korsgren som parhäst blev det ett intensivt skidlopp i hårt tempo från start. En jättebra genomkörare där jag fick träna på mina svagheter. Treans och fyrans växel i högt tempo och på lättåkta partier är det jag har allra svårast för. Svårt att åka stort och fort utan att stressa. Att få göra detta tillsammans med Lina, som är väldigt duktig på just detta, var lärorikt för mig. Vi åkte fort tillsammans Lina & jag och slutade etta & tvåa i loppet med 8sek ner till trean.Bild hämtad från www.langd.se


Nyårskvällen blev lugn. Ett besök av paret Granath/Richardsson och Påsen följdes av en kvällstur med Douglas i joggingskor innan middagen. Jag tillbringade kvällen hemma med mamma&pappa och bekanta till dem. God mat och alldeles lagom för mig mellan racen.

Söndagens tävling blev inte lika rolig som lördagen. Kroppen kändes ok, men andra faktorer och snöfallet som kom under morgonen gjorde det betydligt mer tungåkt än dagen innan och jag tappade endel i totalen. Ett slitsamt lopp som trots sin relativt korta åktid på under tolv minuter tog ut sin rätt. Jag var rejält trött på eftermiddagen och kvällen och trots att jag inte varit ute sent på nyårsafton kände jag mig nog minst lika bakis som de som varit det.. Dock en mer skonsam och hälsosam variant av bakfylla tror jag.

Från helgen kan jag ändå ta med mig många positiva saker & glömma det som inte fungerade. Perfekt att få dessa småtävlingar där man kan köra skiten ur kroppen men ändå inte behöva bry sig så mycket om resultatet. Damklassen på Morapinglan var riktigt stark och det var som en minivariant av en cuptävling. Många duktiga tjejer på startlinjen vilket är väldigt bra. Det är i hård konkurrens man måste tävla och mäta sina krafter om man vill utvecklas och jag tror att vi tjejer som är så här jämna kan dra varandra uppåt.

I måndags efter ett tidigt klassiskt pass på Hemus skidspår åkte jag och mamma till Falun. Lunch på Vildgåsen och sedan gjorde vi stan. Vi gick och gick och gick och mamma tyckte att benen värkte som efter ett maratonlopp efteråt. Men mysigt hade vi och det blev en härlig dag. På kvällen kom pappa också till Falun och min lägenhet stylades om. Min stora säng hemifrån fick komma hit, soffan åkte ut och köksbordet bytte plats. Helt plötsligt kändes min 23kvm stora (lilla?) lägenhet mycket större och rymligare. Häftigt vad en annan placering av möbler kan göra för känslan av storlek. Om jag trivdes i min lägenhet förut är det ingenting mot vad jag tycker om den nu. Jag älskar den, det är så fint!

Nu väntar några dagar i Falun med plugg & träning. På lördag gör jag en snabbvisit upp till Mora & Grönklitt för lite skidtester och på söndag tävlar jag i Avesta.

Nästa helg inleds en intensiv tävlingsperiod med skandinavisk cup i Åsarna. Under en dryg månad kommer det att vara mycket tävlande och framförallt stora och viktiga lopp med SM i Östersund som höjdpunkt. Jag är inte riktigt redo ännu, men snart är jag det, och då kör vi!!


Bild hämtad från www.ifkmorask.se