Även en skidåkare behöver ta semester.

2011-06-30 @ 13:21:02

Start i Orsakajt´n. Jag i blått linne bakom Nacken med nummer 617.

Efter en tuff&hård lägervecka i Torsby var min kropp rätt mör. Orsakajt´n på midsommarafton blev ett riktigt kraftprov för mina ben och jag fick slita ont nästan hela vägen. Mycket träning, hård träning och med långa fartpass hade satt sina spår - ganska förklarligt.
Kvällen på midsommardagen i Orsa blev trevlig med god mat och härligt sällskap och avslutades på Udden till tonerna av Svenne Rubins. (okej, det har aldrig varit ett favoritband för mig, och uppfattningen ändrades INTE på midsommardagen heller..)

Efter att ha varit tillbaka till Falun och jobbat ett pass på Maxi i måndags packade jag återigen väskan och tog bussen ner till Stockholm i tisdagsmorse. En underbar "mini-semester" med en gammal barndomskompis tisdag till onsdag. Så underbart! Shopping, god mat, pick-nick till allsång på skansen(påplats på skansen) förgyllde min tisdag. Igår lämnade jag helt mitt vanliga skidåkarliv nerpackat och tog en båt ut till Fjäderholmarna. En hel dag med bara sol (inget bad- det var för kallt!!) god lunch och avkoppling. Vilket underbart väder vi hade. Det var en välplanerad semester vid precis rätt tidpunkt! Tack Linda för otroligt härliga dagar.

Fjäderholmarnas hamn

Att arbeta som skidåkare kräver också semester, precis som för alla andra som jobbar. Semester med avkoppling, vila och mental nervarvning. Skidåkaryrket + jobb på ICA och studier kräver återhämtning med jämna mellanrum för mig. Inför den här sommaren har jag, blandat med min hårda träning, lagt in dagar för semester. Resor till ställen där jag kan koppla av och må bra. Om två veckor knappt kommer nästa semester. Återigen till huvudstaden. Den gången med föräldrarna och under nästan fyra dagar. Jag kommer inte att ta helledigt från träningen, men det kommer att bli lugnare och mindre planerat. Jag tror att det är en nyckel till min framgång, att slå på min off-knapp och göra andra saker jag tycker om.
Under den resan kommer en av mina absoluta sommar-höjdpunkter att besökas. Öregrund - the heaven on earth! jag bara älskar det.

Hamnen i Öregrund

Nästa vecka ska det tränas ordentligt igen. En hård vecka med juniorerna här i Falun. Jag ska gästspela på Skidförbundets öppna elitläger för juniorer.

Trött men så nöjd!

2011-06-23 @ 18:28:50

Kroppen känns ganska fräsch, men tröttheten sitter i huvudet. Att det varit en urladdning under Torsby-veckan är givet. Många skidpass i tunneln, kyla blandat med värme, löpning blandat med rullskidor, intervaller och distans och tester på det i alla dess former har tagit ut sin rätt. Jag är trött, mest sömnig.

Men vilken vecka, jag är så nöjd! Så nöjd med mig själv, med mina prestationer, med min träning och också med de andra tjejerna! Vi har haft det så bra tillsammans och peppat, sporrat och inspirerat varandra. I tunneln på skidor, i valbergsterrängen i löparskor och uppför Tosseberg på rullskidor. Allt har varit ett långt glädjerus blandat med svett och flås. Det är det här som är livet - det är jag säker på!!

Imorgon springer jag Orsakajt´n. Flås & svett - igen!

Livet levererar!

2011-06-21 @ 13:07:59
Fantastisk dag. Stentuffa intervaller på skaterull uppför Tossebergsklätten, med en lutning på 20% bitvis. Fem gånger kämpade vi oss uppför den idag, och oj vad nöjd jag är nu!! Vilket härligt gäng brudar vi är som peppar varandra till dessa gränser.

Efter en god lunch med stekt fläsk, vilket var fantastiskt salt och gott idag efter intervallerna fick jag mitt tentaresultat på marknadsföringen också. Och... BINGO igen, jag fixade den!! Det är en stooooor lättnad i min kropp och knopp nu. YES!Bild från toppen av Tosseberg - man får åtminstone belöning för mödan när man kämpat sig upp.

Långpass

2011-06-20 @ 14:16:01


Glad&nöjd efter dagens pass som avslutades med en regnskur. Tack till mästerfotografen Lina, både för bilden och sällskap på stakningen. Tillsammans blir vi starka!!
Kolla hennes blogg här www.skidorarmode.blogg.se

Tunneln är fin i juni!

2011-06-19 @ 13:13:05

Det är en stor skillnad i kvalitet på spår och skatebädd i tunneln i juni och i september. I juni är det lättfört, bra och hårda spår fast det inte är nypistat och helt enkelt otroligt fina förhållanden för skidåkning. I september, när många har snurrat varv på varv på varv därinne blir det lösare och lösare och snön går tyngre. Inget konstigt i och för sig och säkerligen något oundvikligt eftersom att det är samma snö som pistas om och om igen. Det faller ju inte direkt ny snö därinne...

Skidåkningen i torsby är riktigt fin nu och jag är förvånad över hur pass lätt det gått hittills och hur fort tiden rinner iväg. Det är inte betungande eller tråkigt att åka skidor i två timmar därinne utan det går bra.
Inför lägret hade jag bestämt mig för att inte åka mer än max två timmar per pass därinne, och det har jag hållt. Det räcker med den tiden och vill jag förlänga knyter jag istället på mig mina rosa snygga asics-dojor och springer en sväng.

Många pass är avverkade och det är ett härligt go i gänget av brudar. Tjejer, tjejer, tjejer, överallt! Imorse var vi otroligt ivriga att komma igång med träningen, så ivriga att personalen i tunneln knappt han låsa upp förrän vi stod på skidorna. Haha! Allt för att få passet avklarat och kunna vila längre tills nästa träning. Eftermiddagen lär bli tuff. En lång ihållande intervall löpning i A2-A3fart står på programmet, och med lite småmöra ben lär det kännas på efteråt. Imorgon kör vi ett långpass och sedan väntar en skön viloeftermiddag. Mer än halva lägret är gjort! Jag säger det igen, vart tar tiden vägen!?

Vill omnämna min kära vän och lag-kamrat till multisport-SM, Annika, på bloggen idag. En grym insats på Vätternrundan, 10.29h, gör ju att jag blir lite nervös för att hon ska knäcka mig på cykelmomentet på Utmaningen. Sjukt bra trampat!


Ett laddat (överladdat?) gäng inför testet på 3000meter bana.

att lära sig av sina misstag.

2011-06-17 @ 14:24:54

"inte öppna för fort, kontrollerat och en jämn fart" var de ord som snurrade i mitt huvud inför dagens testrace på 3000meter. Startsignalen gick och 16 ivriga skidtjejer TOKRUSAR iväg. Efter 400meter hör vi "8.30-tempo". Tack&godnatt, hejdå personliga rekord. Höll ihop loppet bra och låg på en tid kring tiominuters-tempo länge, men givetvis var de sista varven för långsamma efter den öppningen och det blev inget pers idag. Man lär sig av misstagen man gör, och det är utvecklande. Förmodligen och förhoppningsvis kommer jag inte att öppna mitt nästa race på bana med 33sek på första tvåhundringen, det är dumt!

Styrkan i överkroppen är något som jag jobbar mycket med att förbättra. Att utvecklas styrkemässigt i armar, mage och rygg är en nyckel för mig som förhoppningsvis ska kunna göra att jag kan åka skidor fortare. Att få mer tryck i stakningen och orka jobba mer med magen kommer att öka farten. Vi körde styrketester idag också och här känner jag en förbättring sedan testerna i östersund. Den tid jag lagt ner hittills på styrkan börjar visa sig och det känns roligt och inspirerande. Brutalbänk, bänkdrag och bänkpress var dagens övningar.

Spänsten är också viktig för en skidåkare. Det är bra att ha "klipp i steget" och kunna utveckla snabb kraft med benen. Det var längesen jag gjorde spänsttester med enbenshopp och mångsteg, så här har jag inga referenser eller något att jämföra med ännu.

Staktestet, 100meter maxfart, är jag nöjd med! Det känns som att jag börjar hitta nycklar i min stakning trots att det givetvis finns mycket kvar att jobba på.

Så, ett mindre bra test i löpning, men desto bättre i styrka kan sammanfatta det här inlägget om Du inte orkat läsa allt. Nästa gång ska jag INTE tro att jag är världsrekordhållare i 3000-meter bana på första fyrahundringen..

Nu ska jag snart in i tunneln och snurra med mina nya skateskidor.

Vart tar tiden vägen?

2011-06-15 @ 09:56:24
Man hinner knappt knäppa av sig skidorna, hoppa ur pjäxorna och ta av sig skidmössan efter säsongsavslutningen förrän vinterkläderna ska på igen och det ska åkas skidor. Tiden går galet fort & jag hinner knappt fundera på vad som ska göras förrän det är gjort och fokus läggs på nästa sak.
Det känns som att jag nyss var påväg till Torsby för att testa skidor inför säsongen 2010/2011, och nu är jag påväg dit igen, för kommande säsongs utprovning av skidor. Skynda, skynda..

Läger med Team 2015 och A-lagets tjejer blir säkerligen tufft & utmanande, men framförallt roligt. Intressant med nytt träningssällskap och nya ansikten. Eller, nya och nya, jag känner ju igen alla, men jag har aldrig varit på läger med dem förut och tränat med dem två pass om dagen i en veckas tid. Det blir nytt.

Vi kommer att bo på Valbergsängens vandrarhem som ligger i direkt anslutning till betongröret där skidmilen och timmarna på snö ska samlas. Snurr, snurr, snurr. Ett varv till, ett varv till, och ett till.. Enformigt kanske ni tycker, men som skidåkare tycker man ändå att det är lite härligt & lite så där "tråk-roligt" att vara på snö och åka skidor, hur trist och grått röret än är på insidan. Det är tjatigt, men ändå lite njutsamt.

På onsdag om en vecka kommer jag hem igen och då ska jag fira midsommar i Dalarna. Härligt! Det blir Orsakajt´n på midsommarafton och sedan hoppas jag få träffa mina älskade vänner som kommer hem över helgen. Det längtar jag till.

Nej, nu är det bäst att jag packar, annars springer väl tiden ifrån mig och jag kommer till Torsby utan saker..


Det känns roligt att presentera min nya stav-sponsor inför kommande säsong. One Way och Nordic Trade kommer att hjälpa mig under säsongen 2011/2012.Jag kommer att fortsätta åka Peltonen säsongen 2011/2012. Jag är otroligt nöjd över den service & det material jag får av dem!
Detsamma gäller Bliz active eyewear & Prestige som går under företagsnamnet Future Trading. Fantastiska glasögon att åka skidor i eller glida runt på stan i. Och så finns dom ju i så snygga färger.

Gammal vana.

2011-06-13 @ 21:45:08
Att lära sig PLU-koder på frukt&grönsaker är lite som att lära sig att cykla. När man en gång har lärt sig dom så sitter dom där, nästan som i det omedvetna. Det gick fort att komma in i jobbet som kassörska på MAXI idag. Och dessutom kändes det kul. Det är ett lättsamt jobb eftersom man får träffa så mycket folk och för att det, trots att man gör samma sak hela tiden (drar varor framför en scanner som låter pip) är så varierande, på sitt sätt.

Jobb imorgon eftermiddag igen, men först helvila med sovmorgon och den stora AV-knappen påslagen. Musklerna ska få återhämta sig nu några dygn innan det blir på´t igen i tunneln. Det ska snurras och snurras och snurras... både på löparbanan och i betongröret. Men med nytt träningssällskap i form av både A-lagets och Team 2015s damer blir säkert snurrandet också inspirerande och roligt.

Godnatt!

Mat som får mig&min mage att må bra.

Nöt-förrådet är tomt, det är nästan kris.. Ekorren Helene överlever inte många dagar utan nötter.

Söndags-tankar

2011-06-12 @ 22:54:11
Det finns saker som man inte förstår. Eller så måste man kanske inse att man helt misstolkat situationen och trott något helt annat. Visst, det är surt och bittert, men life goes on och det är bara att gilla läget, se framåt och fokusera på något annat. Att slösa bort mer tid är inget vunnet, det har redan kostat tillräckligt..


Imorgon väntar nya utmaningar. Nytt jobb, nya kollegor och nya erfarenheter. Spännande&lite småpirrigt.

Jag fick en sån fin kommentar idag. Det värmde mig ända in i själen. TACK!

Blodomloppet och studenten

2011-06-10 @ 16:58:55
Sommarlov! I onsdags gick jag sista dagen i skolan för terminen. Redovisningen gick okej och det känns skönt att sommarlovet är här. Att slippa tänka på att ha något som "hänger över mig" och att jag har något som jag egentligen borde göra fast jag helst skulle vilja vila. Sommaren kommer innebära en massa skoj. Träning&läger, Oringen och Multisport-SM med Annika, sol&bad och träffa vänner som jag inte sett på evigheter. Det är nackdelen med skidåkarlivet. Att inte hinna träffa alla dem som betyder så mycket så ofta. De som inte är ute på tävlingar och som inte åker skidor själv. Mycket tid går åt till att träna och planera och tävla, och då är det som att dessa underbara människor inte hinns med. Det är tråkigt men Ni vet att ni betyder massor för mig ändå!

Igår inledde jag sommarlovet med Blodomloppet med Dsa:s brudar. Fyra starka tjejer som sprang tio kilometer och även Eli som sprang 5km och gjorde det med bravur. Loppet gick bra. Det var tuffa, platta tio kilometer på asfalt. Kanske låter konstigt, men det är faktiskt värre att springa bara platt än när det är kuperat och med backar. På en platt bana är det samma muskelgrupper som får jobba hela tiden och när det dessutom är asfalt tar det hårt på benen.
Jag och Kajsa Pettersson från Hässelby hjälptes åt med tempohållningen. Det kändes som ett jämt lopp, men mellan 6 och 7km hade jag en rejäl svacka. Det var ytterst nära att jag fick ge mig och släppa Kajsa, men så intalade jag mig själv att "det blir bara jobbigare om du släpper Helene, då får du göra jobbet själv" Efter 8km fick jag förnyade oanade krafter och benen kändes fräscha igen! Jag provade ett ryck men insåg rätt snabbt att det var jävligt korkat att göra det så tidigt och med nästan två kilometer kvar att springa. Kajsa kom ikapp igen och då trodde jag att loppet var kört för min del. Men, viljan och envisheten besegrade mina ömmande ben igår och jag vann tillslut loppet.

Jag och Emma. Emma sprang BRA och slutade 3:a. Lina kom 4:a och Kajsa 6:a. GRYM laginsats!
(bilden är från Linas blogg. www.skidorarmode.blogg.se - läs den!)

Efteråt fick vi en välförtjänt picknick-korg som avnöjts på gräsmattan i solskenet.

Idag är det studentfirande i Mora och jag slutar som tränare på skidgymnasiet, vilket känns lite trist och vemodigt. Det finns det även andra saker som gör. Men men, livet går vidare och det är i motvind som de stora drakarna lyfter..

Tillbaka.

2011-06-06 @ 19:17:37
Jag är tillbaka i Falun. I min fina lägenhet där jag trivs som fisken i vattnet. Var längesen jag var här nu igen, men det är konstigt nog sig likt. Mina blommor är otroliga. Dom överlever i 25graders värme i ett fönster i gassande sol utan vatten på över en vecka. Det är bra!

Idag har jag minsann sprungit. Först elitseriesprint i Samuelsdal här i Falun. Jag sprang i elit-2 pga för dålig ranking och det gick riktigt bra tills sista kontrollen där jag sprang till varvningskontrollen för elitserieklasserna istället för sista. Dumt och där tappade jag andraplatsen. Kom 4a men är ändå nöjd. Om det Lisa Larsen säger om att topp 5 får springa elitserien nästa tävling i E1 stämmer springer jag elit på Oringen. Elit på Oringen = sprint en etapp. BRA! Sprint är lite som skidorientering. Snabba beslut och handlar mycket om att ha god framförhållning och hela tiden veta vart du är och i vilken gränd du ska svänga. Roligare än vanlig skogsorientering om du frågar mig.

Efter en lunch på Lugnet var det snabba kast, ombyte och in i bilen igen mot Borlänge. Ett löprace med coach Johan och DSA i spets skulle avverkas. Först en prolog med individuell start 2,5km och sedan en omvänd jaktstart med den dubbla tiden 5km på det. Otroligt jobbigt för både flås och ben, men så skönt efteråt!
En riktigt bra dag alltså med två snabba och intensiva träningspass.

Nu är jag trött och ska nog lägga mig i soffan och titta om det är något på tv. Insåg också att yoghurten från sist jag var här helst hade velat gå ut ur kylskåpet själv ikväll... Innebär att jag måste gå på Maxi och handla en ny.

Häcken full.

2011-06-05 @ 21:57:34
Lång-ledigheten har varit allt annat än ledig. Det har varit full rulle sedan onsdag när jag hade tenta, redovisning och inlämning. Kvällen spenderades i Färnäs med mamma och pappa och i torsdags var det första dagen av två som orienteringsklubben arrangerade elitserietävlingar i Bonäs. En tidig morgon inleddes med rullskidsintervaller innan funktionärsarbetet skulle dra igång. Som utsättare, löpande kontrollvakt och intagare av enheter blev det en lång dag med mycket träning.

Under fredagen var jag med skidklubben på deras läger som de haft under helgen. Återigen en tidig morgon med rullskidåkning ner till Class Gym där Anna plågade oss skidåkare med ett riktigt svettigt och jobbigt box/combat-pass. Jag tror aldrig att jag har svettats så mycket!

Efter lunch hemma med mamma och pappa åkte jag ner på stan och beställde min cykel. En ny, fin Trek-mtb kommer snart att vara min. Perfekt träningsredskap och som även kommer att bli tävlingsredskap när Annika och jag ska vara med på Utmaningen och multisport-SM senare i sommar.
Inledningen av eftermiddagen ägnades åt skidorienterarnas avslutning/upptakt med nya förbundet SOFT och därifrån raskt ut på rullskidorna med skidklubben igen. Stakning några timmar och tillbaka till Mora parken för middag och bowling. En ganska lyckad bowlingkväll för mig. Fick 156poäng, vilket nog är personbästa..(som den frekventa storbowlare man är.. )

Lördagen ägnades åt i princip samma sak som torsdagen med kontrollutsättning, löpande kontrollvakt och intagning. Det blev ännu en dag med MYCKET löpning och att få sätta sig vid dukat bord och en god middag med klubbkompisarna i skidklubben på Hotell Siljan på kvällen var uppskattat. Tack för de fina blommorna och dalahästen.

Idag är det söndag och helgen är egentligen slut. Efter ett rullskidpass med IFK´s killar(jag var enda tjej från klubben men hade gott sällskap av Anna Haags inneboende Kikkan Randall och Liz Stephen) och ett styrkepass kändes träningsveckan komplett. Jag är lagom trött och mör i kroppen men ser fram emot elitseriesprinten i Falun imorgon. Det ska bli roligt med sprint-orientering!

Efter tävlingen stannar jag i Falun och blir kvar till onsdag eller torsdagmorgon. Sista inlämningen till skolan imorgon och sista redovisningen på onsdag innan sommarlov. Riktigt uppskattat och välbehövligt.
Tråkigare känns det att jag jobbar min sista dag på skidgymnasiet på torsdag. Det har varit en underbar tid som anställd där och jag har lärt mig så mycket. Både för min egen elitsatsning och inom tränaryrket och förmågan att arbeta med och för andra. Tack alla elever och kollegor för att jag fått vara med och hos Er!

Phu. Bara en vecka kvar nu..

2011-06-01 @ 19:24:58
En tenta, en inlämning av rapport och en redovisning. Den 1a juni 2011 är klar! SKÖNT säger jag.
Tentan imorse gick bra. Varken jättebra eller dåligt, helt enkelt lagom bra. Svarade på allt med vissa inslag av fantasi. Vill inte titta i boken nu efteråt om jag svarat rätt eller åt pipan fel. Det visar sig. Den är gjord och nu håller jag tummarna för att jag slipper skriva om den.

Redovisningen och inlämningen på mitt arbete i idrottsmedicin är också klart och förhoppningsvis behöver jag inte komplettera något där heller. Isf har jag bara en grej kvar. ALA-uppgiften ska lämnas in på måndag(JA, på nationaldagen och röd dag, knäppt) och redovisas onsdag. Sedan är det LOOOV och sommar!

Det ska bli skönt att inte ha något hängande över sig som borde göras. Att studera på högskolan är suveränt. Du kan planera, lägga upp och strukturera dina studier som du vill. Nackdelen är att man ALDRIG är ledig. Det finns alltid något du kan göra, förutom mellan två kurser eller så. Det ska därför bli skönt att inte ha någonting att göra. Bara ha sommarlov. Träna. Vila&ladda energi för massa skoj som händer under sommaren.

Många läger ska det bli. Mycket träning, både med klubben och laget. Därimellan ska jag jobba på MAXI i Falun(mitt nya jobb från och med 13juni) och bara vara. 5dagars ska jag springa, och i början och under vecka 33 har jag semester. En roadtrip med bästa Annika och förhoppningsvis Linda är inplanerad med start i Stockholm på onsdagen och avslutning i Karlstad med utmaningen och SM i multisport lördag-söndag. Det ser jag fram emot!!

nu ska jag skriva på ALA:n och försöka bli klar med vårterminen 2011.


Trist är ju att sommarlov betyder ingen lunch på vildgåsen eller octaven i sommar..
Får se till att njuta av sista veckans goda mat och sedan se fram emot hösten.
Tack Cateringcompaniet för Er service!